araba farı nasıl temizlenir? Sararmış araç farlarını temizlemek için neler yapılması gerekir? araç farı temizlemenin kolay yöntemleri nelerdir?
Araba farının bozulması: Araba kullanıcılarının yaşadığı nadir sorunlardan biride; polikarbon camdan üretilmiş olan dayanıklı farların güneş ışınlarına maruz kalarak zamanla solup ışık kalitesini düşürme sorunudur. Normal şartlarda tasarımcıların bu sorunu önceden tahmin edip sorun yaşanmaması için önlem alınmıştır, Ancak alınan önlemler günümüzde yeterli olmamaktadır. Farların cam yüzerini korumak için çizilmelere ve aşınmalara engel olmak için akriklle kaplansa da çözüm olamıyor. Güneş ışınlarının yanı sıra bu bozulmaya sebep olan diğer bir etkende kullanılan deterjanlardır. Güneş ışınları ve deterjanlar birleşerek Farların sararmasına, solmasına ve deforme olmasına sebep olurlar.
Özellikle gece görüşünde gerekli olan farların solmasına engel olabilirsiniz, bir çok sanayi firması 50 ila 150 lira arasında tamir edilebileceğini belirse de bu miktar biz araç kullanıcılaırının gözüne gelmektedir. Sonuçta kazandığımızı hemen çıkarıp harcayamıyoruz. Bu nedenle bu konumuzda size en düşük maliyetle en yüksek verimi kendi ellerinizle nasıl oluşturabileceğinizi ele aldık.
Sararmış, Matlaşmış Araba Farı Nasıl Temizlenir?
Sararmış far camlarını temizlemek için gerekli malzemeler:
- Diğer kısımların zarar görmemesi için Maskeleme bandı
- Su zımparası (Su zımpara sının farklı çeşitleri bulunduğundan öncelikle hangisinin kullanılması gerektiğini bilmelisiniz. Çok ciddi olmayan durumlarda 1200 lük kum kullanmak daha uygun olacaktır. Sadece 1200 lük değil bunun yanı sıra 2000 ve 3000 kum zımparaları da kullanmanız gerekecektir. Çok ciddi sararmalar da 600 lük kum zımpara tavsiye edilir.)
- Plastik Cilası
- Sıvı pasta
- Polisaj makinası ve sünger başlıklar (Elle yapabileceğiniz gibi daha iyi verim almak içim Makina kullanmanız tavsiye edilir..)
Sararmış farları nasıl temizlenir?
1) Far Çevresinin Bantlanması: İlk yapmanız gereken Maskeleme bandını kullanarak farın etrafını İyi bir şekilde bantlamak. Bu dikkat etmeniz gereken açık ve görünebilecek bir boyalı alanın kalmamasıdır. Boyanınız hasar görmemesi için dilerseniz bandı bir kaç kat olarak kullanabilirsiniz.
2) Farın Zımparalanma işlemi:
Daha önce bahsettiğimiz gibi araba farlarınızın durumuna göre seçtiğiniz zımparayı kullanarak elinizi acıtmıyacak şekilde bir kesit alarak, camın üst yüzeyini çok olmayacak şekilde ıslatıp zımpara işlemine başlıyoruz. Bu işlem sırasında dikkat etmeniz gereken zımparalama işlemi yaparken fazla güç kullanmamaktır. Zımpara işlemi yaparken elimizdeki zımparanın sürekli aynı yüzünü değil, arada çevirerek kullanım işlemini ve zımpara işlemini kolaylaştırabiliriz. Zımpara işlemi sürerken ortaya çıkan toz ve kirin camınıza yapışması sonucu güneş ışınlarına maruz kalıp matlaşması sonucu oluşan kısımdır. İşleme devam ettiğinizde araba farınızın ilk haline döndüğünü gözlemleyebilirsiniz. Zımpara işlemi yaparken farımızın parlaklığına aldırış etmeden, tüm yüzeyinin aynı şekle kavuşması için her tarafına aynı işlemi yapmayı sakın unutmayın. Zımpara işlemini bitirdikten hemen sonra yıkama işlemine geçip, mümkünse kurutma makinası yardımıyla farımızı kurutmamız gerekir. Arabanın tümünü değil, sadece farımızın olduğu kısmı yıkamamız gerekir.
3) Fara Pasta Uygulaması:
Zımpara işleminden sonra, farımızın yıkanması ve kurutulması işleminide bitirdiğimize göre sıradaki işlemimiz yüzeye pasta işlemini uygulamaktır. Bunun için bir adet süngere ihtiyacınız olacaktır. Sünger haricinde düşük voltajda çalışan polisaj makinası da uygulamak mümkün olacağı gibi daha yararlı ve verimli olacaktır. Pastalama işlemi farımızın yüzeyini iyi temizleme işlemidir. Bu işlemden sonra cilalama işine geçebilirsiniz.
4) Farın Cilalanması:
Sıra cilalamaya geldi. Burada en önemli nokta kullandığımız cilanın plastik cilası olmasıdır. Cilalama yapmamızın sebebi farımızın orjinal işçiliğinden bulunan koruyucu akrillik, cilalama işlemi akrilleme işlemiyle aynı görev görmektedir. Cilamızı farımızın üzerine elimizde bulunan sünger yardımıyla yavaş bir şekilde tüm yüzeye değecek şekilde kaplama işlemini yapıp, farımızının temizlenme işlemine son veriyoruz. Araba farlarımızın pırıl pırıl bir görünüme kavuştuğu son aşamada gerçekleşti. Güzel ve kazasız bir şekilde kullanmanız dileğiyle.
Bu işlemin yanı sıra diş macunu ilede farların temizlenmesi mümkün, ilk haline dönmesi için yukarıda anlattığımız işlemleri uygulamanızı tacsiye ederiz. Fazla zamanım yok ve uğraşamam derseniz en üstte bulunan diş macunu ile temizleme videomuzu izleyebilirsiniz.